Allt handlar om att skapa en balans

i huvudet på en hudvårdsnörd

Lite som Thomas Di Leva så måste man väl nästan stämma in lite i texten – Vem skall man tro på tro på tro på när…

Med det vill jag inte heller låta påskina att den kunskap som vi inom Mimass besitter är den rätta och den allenarådande.

Men det är en övertygelse som vi arbetar utifrån och gärna delar med oss av. Sedan är det upp till var och en av er som tar emot och läser våra nyhetsbrev att värdera den informationen efter eget kritiskt tänkande.

Jag läser ofta i sociala medier om hur vi skall behandla vår känsliga nordiska hud och hur vi gärna vill addera mer fett i hudvården under vinterhalvåret. Häromdagen så vid en stund under en promenad med familjens hund så började en tanke gro där jag gick.

Det var ca: -12 grader ute och det blåste ganska snålt.
Jag hade nyligen klivit ut ur duschen och gjort min morgonrutin med hudvård och solskydd.

Det slog mig att min hud i ansiktet inte alls blev berörd av kylan, jag upplevde inte något bitande, stickande eller obehag av det kalla klimatet.
Det ledde mig vidare in i en efterföljande fundering omkring huden och hudens sammansättning.

Vad är det som gör den nordiska huden mer känslig än någon annan hud?
Huden är ju uppbyggd på lipider och ceramider som binder samman våra hudceller.
Och likt det faktum att vi ställer in ett paket smör i kylen så förlorar ju smöret en del i sin elasticitet.
Det är ju inget anmärkningsvärt.

Samma fenomen uppstår ju också i epidermis om man kyller ned huden, elasticiteten går förlorad och vid tillräcklig sträng kyla så kan det ju till och med uppstå bristningar som tillåter fukten att lämna huden.
Det här är ju den enklaste av alla förklaringar till varför vi då väljer att använda oss av en fetare produkt under vinterhalvåret. Här kan man nöja sig och göra det konstaterandet att med en fet produkt så bidrar du till en ökad isolering av huden, vilket då borde vara fördelaktigt.

Det är nu jag vill fortsätta vidare i mitt resonemang.

Huden i detalj

Notera kapillärernas placering mot huden. Hela dess konstruktion bygger på förmågan att reglera temperaturen i huden vid ett mer bistert klimat.

 

Varför reagerar epidermis på det sättet i kyla?
Kroppen med huden är ju en enastående funktion som utvecklats genom många hundra år för att bli så bra som den kan vara. Så hur kan det komma sig då att lite kyla har så negativ effekt på huden.

Går man då över till ett annorlunda resonemang här så kan det vara lite intressant att resonera omkring värme, energi och transmission. Häng med nu! Det här kan låta oerhört märkligt.

Men om cirkulationen i huden är nedsatt. Våra kapillärer erbjuder inte den fulla potential av cirkulation som vi behöver. Då blir det ju plötsligt klart att när det blir riktigt kallt ute, och cirkulationen i kapillärerna är bristfällig. Då finns det ju ingen värmeenergi att erbjuda för att hålla epidermis uppvärmt. Och när den värmen uteblir så kyls lipider och cermaider ned vilket leder till

En nedsatt funktion i hudens barriärfunktion.

Här möter vi sedan ytterligare en intressant faktor som vi behöver ta hänsyn till.

Hur transporteras värme i vävnaden?

Att flytta värme och värma upp är ju en helt annan skola.
Det vi vet väldigt väl i dag är att för att värme skall kunna förflytta sig eller ens genereras i vävnad så krävs det något som kan förflytta den. SÅ även om vi får igång en bra cirkulation i huden och aktiverar alla kapillärer så har vi fortfarande en stor utmaning framför oss. Det är hur får vi värmen från kapillärerna att förflytta sig upp och generera en värmebarriär i epidermis?

Nu börjar det bli riktigt spännande. Det verkar ju naturligt att värmen skulle förflytta sig mellan cellerna och därmed värma upp epidermis och tillgoodose värmebehovet som finns där.

Men så är tyvärr inte fallet. Värme måste förflyttas genom något som kallas för energitransmission.
Och för att uppnå det så krävs det fukt, eller fuktmolekyler.
Vattenmolekylerna har en fantastisk förmåga att leda energi i huden. Vilket innebär att den värme som genereras av cirkulationen i huden och värmer upp fuktmolekylerna obehindrat kan leda upp värme till epidermis och därigenom öka uppvärmningen av cermaider & lipider.

Genom att den funktionen finns och är intakt, så undviker vi att ceramiderna och lipiderna i epidermis kyls ned och förlorar sin elasticitet, och hudens barriärfunktion förblir intakt och kommer därmed att erbjuda ett fullgott skydd mot den bistra vintern.

Jag hoppas du hängde med i alla svängarna här.
Det här är nämligen en kombination av energiteknik i kombination med hudfysiologi.
Men dom hänger verkligen ihop.

Och jag tror att skälet till varför jag kan gå ut med familjens hund nära po fuktig på hudens yta i -12 grader utan att bli besvärad i huden.
Hur kommer vi dit då?
Vad är det vi skall erbjuda våra kunder för att kunna uppleva precis detta.

Hitta en utbildning som passar dig

Mimass erbjuder alltid kostnadsfria utbildningar till diplomerade hudterapeuter, Sjuksköterskor & Läkare i den filosofi och de behandlingsrutiner som följer med de varumärken vi arbetar med.

Hitta en utbildning som passar dig ( Klicka på länken)

Här kommer vi in på lite behandlingsplaner som jag gärna delar med mig av.

Innan vi är i skedet att skapa detta så är en grundförutsättning att din kund inte har för allvarliga inflammatoriska processer i huden. Då finns ett behov av fetare produkter. För då behöver huden extra stöd för att bibehålla det mesta i huden och inte släppa in föroreningar.

Så de behandlingsråd som jag ger nu förutsätter att din kund har en måttligt fungerande epidermis utan för mycket inflammationer och brister i barriärskyddet.

En av de viktigaste inriktningarna i behandlingsplanen är ju att påbörja processerna med att öka fuktnivåerna i huden, Inte bara i epidermis, utan i hela huden. Det här är en löpande process som kräver en daglig hudvårdsrutin som bidrar till att öka nivåerna av fukt i hela huden.

Viktiga ingredienser

Ingredienser som är prioriterade är givetvis Glycerin, Betain, Sodium PCA, m.fl. fuktbindande ingredienser.  Dock erbjuder dom här ingredienserna enbart en fuktbindande funktion i epidermis. Och det är inte tillräckligt när vi skall återställa hudens förmåga att leda värme.

 

Så till detta så krävs att nivåerna av hyaluronsyra ökar.

Hyaluronsyra är den enda kosmetiska ingrediens som effektivt kan binda fukt i dermis.

Mesoterapibehandlingar

Det här har vi talat om många gånger i nyhetsbrev och utbildningar.
För att uppnå den här effekten så behöver din kund antingen genomgå ett flertal och återkommande mesoterapibehandlingar där man mekaniskt injicerar icke korslänkad hyaluronsyra till huden.

Det här är dock inte en fullt långsiktig lösning då hyaluronsyran konsumeras av huden förhållandevis snabbt.

Modern hudvårdsrutin

Ett annat alternativ är att välja en hudvårdsrutin som erbjuder en fraktionerad hyaluronsyra. Här kommer ytterligare en repetition. Molekylstorleken MÅSTE understiga 80 kDA eller 8 nanometer. (Väldigt litet)
Allt som är större än det kommer inte erbjuda någon förändring utifrån det perspektivet vi söker efter i den här behandlingsplanen.

En andra del i den här behandlingsrutinen är att kunden måste ha en jämn och förhållandevis hög nivå av vattenkonsumtion. För finns inte fukten i kroppen, så får vi inte fullt värde i hyaluronsyran som finns i hudvårdsprodukterna.

Microneedling

En annan del i den behandlingsplanen är att erbjuda kunden microneedling.
Eftersom microneedling vid sidan av att bidra till en ökad täthet av kollagen så bidrar behandlingen även rent fysiskt till att aktivera kapillärernas cirkulation och i vissa fall även bidra till utvecklandet nya kapillärer i huden.  Så är ju detta en enastående behandling för att aktivt verka för att skapa en balans i huden.

Detta är givetvis inget som sker och balanserar sig efter en behandling.
Men ser man till de första effekterna så efter 2 behandlingar ( ca: 2 månader ) i kombination med en bra hudvårdsrutin så kommer huden med största säkerhet vara mer förberedd för kyla, och kommer att ha förmågan att reglera sig själv vid snabbare temperatur fall ute.

En bonus här är att när den varma säsongen kommer så kommer ju huden som är mer djupt fuktrik med en bra cirkulation att stå sig mycket bättre mot solens strålar också.

Det blev ett långt brev. Och det blev en märklig tvist på innehållet.

Jag hoppas att du hängde med och förstår den övergripande bilden av vad jag försökt förklara i den här artikeln.

Vill du få en ökad insikt i den här filosofin omkring modern hudvård så bjuder vi gärna in dig till våra kostnadsfria utbildningsdagar.

 

Vänligen

Håkan Wahlström
Mimass AB

 

Vill du veta mer om hur Mimass kan bidra till att leda dig i den här riktningen med dina behandlingar så är du välkommen att fylla i formuläret så kontaktar vi dig snarast..

Fel: Kontaktformulär hittades inte.