De 4 pusselbitarna till framgångsrik hudvård

Vad är det egentligen som skapar framgångsrika behandlingsresultat?
Är det en behandlare som lyckas improvisera ihop den bästa mixen av behandlingar i kombination med hudvård?
Är det det varumärket som syns bäst i media och testa bäst med bloggare som aldrig använder produkten mer än max 10 dagar?

Det här är en seriös frågeställning som vi på Mimass ofta ägnar lite tid till att diskutera.

Vi som bolag bygger allt vi gör på det som dokumenteras i vetenskapen, en ganska klyschig formulering, men för innebär den att om vi skall presentera något till den professionella marknaden så skall vi kunna bifoga någon eller några vetenskapliga publikationer som styrker ingrediensens, behandlingens funktion och resultat.

När vi talar om professionella hudvårdsserier så är detta mer essentiellt än någonsin. Vad är det som gör en professionellt utvecklad och resultatinriktad hudvårdsserie framgångsrik.

 

Och det är precis det den här artikeln skall handla om.
För här är vetenskapen på det klara med vad som krävs, huden i synnerhet vet vad som krävs.

Så låt oss dela med oss.

De 4 pusselbitarna

Inom resultatinriktad hudvård så finns det 4 pusselbitar som behöver passa ihop, och en professionell hudvårdsserie med lite självrespekt borde kunna ge stöd för samtliga dessa för att ärligen kunna säljas som resultatinriktad.

Vi väljer medvetet att inte prioritera någon av dessa då den ena sällan kan ge något hållbart utan den andra.

  • Väl återfuktad hud

Detta är en av de grundläggande villkoren för allt levande på jorden, likaså våra hudceller. öka nivåerna av fukt i huden är centralt, och det är samtidigt oerhört komplicerat. Hudvårdsserien behöver innehålla ingredienser som attraherar fukt, stimulerar kroppens egna mekanismer för att producera kroppsegna ämnen som attraherar fukt.

Den viktigaste komponenten för en väl återfuktad hud är hyaluronsyran, den finns naturlig i vår hud och den produceras av oss själv. Med ålder minskar den, så därför är det av yttersta vikt att en hudvård på ett eller flera sätt ger stöd till just det.

 

  • Sol, Miljö & livsstil

Huden utsätts konstant av angrepp som aktiveras av faktorer som vi inte kan påverka, och av andra faktorer som vi kan påverka. Men vad alla dessa faktorer har gemensamt är att dom aktiverar fria syre radikaler (ROS).
ROS aktiverar destruktiva enzymer i huden, ROS skadar friska välskapta celler.

ROS bryter också ned vår egen hyaluronsyra med hjälp av ett enzym som heter hylaronidase som aktiveras av ROS.

Så den andra centrala pusselbiten är antioxidanter, nu talar vi inte om nån enstaka ingrediens utan det krävs avsevärda mängder antioxidanter för att uppnå önskade effekter.

 

  • Hudens läkning & förnyelseförmåga

Med ålder, med livsstil och centralt även solen så orsakar vi allvarliga skador på vår hud, och kanske primärt dom cellerna som ansvara för att vi producerar nya celler. När dom blir skadade så bromsas produktionen upp signifikant. Nya celler som väl blir tillverkade är ofta defekta och skadad redan från start, något som manifesteras genom grövre porer, långsammare läkning, mer tydligt bildande av ärr o.s.v. 

Så för att framgångsrikt behandla en åldrande hud så behöver vi addera ingredienser som stimulerar läkningen, som hjälper till att bilda nya friskare celler. Givet är att det här inte går över en natt, utan det är en långsamt utvecklande process som ger oerhörd lön för mödan längre fram.

  • Aktivera och stödja hudens eget immunförsvar

Detta är en ofta försummad del i en kvalitativ hudvårtdsrutin.
Vår hud är uppbyggd på några få typer av celler, främst Korneocyterna, Melanocyterna. Sen har vi en oerhört speciell cell som reglerar och hanterar vårt immunförsvar och säkerställer att främmande ämnen och föremål som dyker upp blir omhändertagna så snabbt som möjligt och borttransporterade i vårt lymfsystem. Cellen vi pratar om här är Langerhans cellen.

Med åldrande hud så minskar mängden langerhans celler och vårt inre immunförsvar försvagas. Något som kan manifesteras i påtaglig inflammationer, i huden bland mång många fler.

Så här krävs det ingredienser som dels stimulerar tillväxten av langerans cellerna, sedan behöver dom komma i en sån delikat balans att det inte är för många och inte för få. 

 

Så för att sammanfatta detta på ett enkelt sätt.
Dom här fyra pusselbitarna, kombinerat i en hudvårdsserie är inget