Det är väl känt att huden är försvarsbarriären mot yttre element, såsom mikroorganismer, vind och föroreningar. Och det är syramanteln, en fin film med ett aningen surt pH på ytan av huden som ger skyddet för vår hud. Den spelar en viktig roll som en integrerad del av barriärfunktionen i stratum corneum. Senare studier har visat att ökad enzymaktivitet av fosfolipas A2 är relaterad till bildandet av syramanteln i stratum corneum. Denna kombination gör huden mindre permeabel för vatten och andra polära föreningar. Den bidrar också till det låga pH-värdet på hudytan. En normal hudyta har ett pH mellan 4 och 6,5 hos en frisk människa, och det varierar mellan de olika områdena i huden, I vårt ansikte är det ca: Ph 5,5

Nyfödda spädbarn har högre pH på hudytan jämfört med vuxna, men detta är någpot som normaliserar sig inom tre dagar.
Det är viktigt att skydda stratum corneum eftersom om det skadas har det visat sig att Ph på hudens yta har ökat, något som ökar mottagligheten för bakteriella hudinfektioner eller hudskador och hudsjukdomar.

Ger skydd

Syrans mantel skyddar huden från bakteriella angrepp och svampinfektioner. Syramanteln innehåller mjölksyra och olika aminosyror som produceras av våra svettkörtlar och våra talgkörtlar och skapar fria fettsyror från talg och aminosyror och pyrrolidinkarboxylsyra från hudens kornifieringsprocess.

Syrans mantel:
• Stödjer bildandet och mognaden av epidermala lipider och vilket bidrar till bibehållandet av barriärfunktionen.
• Ger indirekt skydd mot invasion av mikroorganismer
• Ger direkt skydd mot alkaliska ämnen (Produkter som har neutraliserande kapacitet)

Om syramanteln blir störd eller skadad, eller förlorar sin surhet, då blir huden mer benägen att skadas och bli infekterad Tvättar vi huden med tvål och vatten så bidrar det till störningar och förlust av av syramantel. Regelbundet tvättande med tvål och vatten förändrar Stratum Corneum och hudens barriärfunktioner tillsammans med hudens Ph. Och när det är skadat och i obalans kan det ta huden upp till 14 timmar att återställa balansen i huden igen. vilket innebär att med det intervallet så är det dags för ytterligare en tvätt av huden som vidhåller obalansen. Rent generellt så tvättar sig de flesta i genomsnitt tre gånger om dagen, och även en enklare tvätt förändrar hudens Ph vilket kräver flera timmar för att återgå till normal balans.

Övriga faktorer som påverkar pH

Det finns många sjukdomar som man ser orsakar en ökning av hudytans pH.
Förhållanden som kan orsaka detta fenomen är:
• Eksem
• Kontakt dermatit
• Atopisk dermatit
• Torr hud

Akut eksem i skov kan orsaka att hudytans pH förändras från normalt (5,5) till 7,3 till 7,4. Detta är en 1000-faldig ökning i förändring av Ph. eftersom pH mäts i en logaritmisk funktion.
Hela hudytans pH ökar på huden hos personer med atopisk dermatit. Ett ökat pH hos huden bidrar till kolonisering av Staphylococcus aureus, något som spelar en roll för syntesen av atopisk dermatit,

En bra indikation för den som funderar på huden Ph så kan man se till några generella jämförelser.
Om du inte har några större problem med huden, så håller din hud troligen en Ph nivå på 5,5.
Om du tenderar att ha fet hud, så är Ph på huden troligen under 5,5.
Om du tenderar att ha torr hud, så är pH-nivå troligen över 5,5.

Val av hudvårdsrutin!

En kvalitativ hudvårdsrutin bör således ha till uppgift att Ph balansera din hud till sin naturliga nivå. 5,5
Något som har stor betydelse för funktionen av en stor andel aktiva produkter som finns på marknaden i dag.

Vi har i många år talat om att inte tvätta sitt ansikte med tvål, då den ofta har ett Ph värde över 9, vilket kan skapa en obalans i syramanteln.
Vad vi ofta förlorar i resonemanget här är att vi använder oss av en rengöringsprodukt som har ett korrekt Ph, men vi sköljer i merpart bort den här rengöringen med vanligt kranvatten.
Kranvatten har ett Ph på ca: 7 och gör således huden aningen alkalisk, något som bidrar till att torka ut huden.

Det är nu vi kommer till det andra steget i en kvalitativ hudvårdsrutin. Där tonern/ansiktsvattnet kommer in i bilden.
Det är en av de stegen i många människors hudvårdsrutiner som man olyckligtvis väljer att hoppa över.
Men med en Ph (5,5) balanserande toner så kommer de efterföljande stegen i din hudvårdsrutin att ge dig mer, eftersom din hud når en normal balans, och bör bli mer mottaglig för
den essence/serum som appliceras därefter.

Cliniccare EGF EXTRA Toner är en toner som är Ph neutral för din hud och förbereder din hud för de aktiva produkter du sedan väljer att arbeta vidare med.
Läs mer om Cliniccare EGF EXTRA Toner här på hemsidan.
https://mimass.se/produkt-kategori/hudvard/cliniccare-hemvard/