Huden är kroppens största organ och är den primära kontaktpunkten med den yttre miljön. På så sätt är det ansvarigt för att skydda de inre organen för kemikalier, ämnen, temperatur och fukt utanför kroppen. Det fungerar som en barriär som reglerar förlusten av vätskor och elektrolyter från kroppen och inträde från utsidan.

Klåda, sprickor och blödningar

En vanlig effekt av alltför torr hud är försvagning av huden, vilket kan leda till sprickbildning eller blödning. Detta inträffar eftersom huden tappar sin elasticitet när den saknar fukt, och huden delas lättare när den sträcks eller sätts under tryck.

Inledningsvis rodnar huden och utvecklar bara små fina sprickor, liknande de som kan observeras på fint antikt porslin. Dessa sprickor förekommer ofta längs hudens naturliga linjer och kan orsaka att huden känns grov eller ojämn. Sprickorna kan då bli djupare, skapa revor i huden och vissa områden kan börja fjälla eller börja flaga bort.

Så småningom kan dom här sprickorna sträcka sig genom epidermis (yttre hudlagret) in i djupare hudlager och börja påverka kapillärer, vilket leder till små blödningar i huden. Nariga eller spruckna läppar är också ett vanligt resultat av torr hud.

Pharmann kroppsprodukter för torr hud

Infektion

När den torra huden spricker bryts barriären mellan kroppen och den yttre miljö som huden vanligtvis ger. Det göra det möjligt för bakterier att komma in i kroppen, vilket har potential att orsaka inflammationer och till sist infektioner.

Röda eller inflammerade områden på huden är ofta tidiga tecken på att en infektion utvecklas. När infektionen fortskrider kan området kännas varmt och ömt att röra vid. Topisk eller systemisk behandling kan krävas för att hantera infektionen.

 

Atopisk dermatit eller eksem

Atopisk dermatit, även känd som eksem, är ett tillstånd som innebär rodnad, inflammation och sprickbildning i huden. Vissa människor är predisponerade för utveckling av eksem, och överdriven torr hud kan leda till antingen uppkomst eller ett förvärrande av tillståndet.

I vissa fall kan torr hud vara ett varningstecken på atopisk dermatit. Dessutom kan mycket torr hud utlösa symtom på eksem och orsaka att området blir kliande, så kallat klåda, vilket också ökar sannolikheten för blödning.

Problem av torr hud

Effekterna av torr hud beror oftast på hur länge du har gått med problemet. Mycket torr hud som kvarstår under en längre tid kan troligen orsaka biverkningar och komplikationer. Av den anledningen är det bra för dig att bli mer medveten om din hudoch hur man tar hand om den för att förhindra att det uppstår.
Detta är särskilt viktigt för människor när vi blir äldre, när torr hud blir mer vanligt eftersom dessa människor kan behöva professionell hjälp att initialt öka nivåerna av fukt i huden och sedan för att hitta en frekvent lösning för att motverka uppkomsten av torr hud med kvalitativa hudvårdsprodukter för att undvika komplikationerna som uppstår av torr hud.

Populära behandlingar för torr hud

Cliniccare Basic

En behandling som ökar nivåerna av cermaider i huden och bidrar omedelbart till att huden kan hålla kvar fukt längre i din hud.

Superbehandlingen

Med hjälp av ”produkten” så stimulerar vi huden att förnya sig och därmed omedelbart bli mindre torr.

Dom vanligaste symptomen:

Torr hud är ofta tillfällig – du får det till exempel på vintern – men det kan vara ett livslångt tillstånd. Tecken och symtom på torr hud beror på din ålder, din hälsa, var du bor, hur mycket tid du spenderar utomhus och orsaken till problemet. Torr hud orsakar sannolikt ett eller flera av följande:

 • En känsla av stramhet, särskilt efter dusch, bad eller simning
 • Hud som känns och ser grov ut
 • Klåda (klåda)
 • Lätt till kraftigt fjällning
 • Fina linjer eller sprickor
 • Grå, askig hud
 • Rodnad
 • Djupa sprickor som tenderar till att börja blöda

Orsaker

Torr hud (xeros) har ofta en miljömässig orsak. Vissa sjukdomar kan också påverka din hud avsevärt. Potentiella orsaker till torr hud inkluderar:

Väder.
Huden tenderar att vara torrast på vintern när temperaturen och luftfuktigheten sjunker. Men säsongen spelar kanske inte lika mycket om du bor i ökenregioner.

Värme.
Centralvärme, braskaminer, rymdvärmare och eldstäder minskar alla luftfuktigheten och torkar huden.

Varma bad och duschar.
Att ta långa, varma duschar eller bad kan torka huden. Så kan ofta simma, särskilt i starkt klorerade pooler.

Hårda tvålar och tvättmedel.
Många populära tvålar, rengöringsmedel och schampon tar bort fukt från huden när de är formulerade för att ta bort olja.

Andra hudförhållanden.
Människor med hudsjukdomar som atopisk dermatit (eksem) eller psoriasis är utsatta för torr hud.

Riskfaktorer

Vem som helst kan utveckla torr hud. Men du kan vara mer benägna att utveckla tillståndet om du:

 • Är i 40-talet eller äldre. Risken ökar med åldern – mer än 50 procent av äldre vuxna har torr hud.
 • Lever i torrt, kallt klimat eller en miljö med låg luftfuktighet.
 • Har ett jobb som kräver att du exponerar din hud till vatten
 • Om du Simmar ofta i klorerade pooler.

”Mitt namn”

Det finns flera små justeringar du kan göra i din vardag för att komma till rätta med en torr hud.

Under en konsultation så kommer jag att gå igenom alla de förändringar som du kan göra i hemmet och i din vardag.

Som ”hudterapeut” så har jag en djup kunskap i de underliggande faktorerna till att hud torkar ut, och till min hjälp har jag behandlingar som vi använder för att aktiver och skynda på processen för att få din hud i balans igen. Behovet av professionella behandlingar är helt och hållet relaterat till i vilket stadie din hud torrhet är i.
Är det inte för långt framskridet så kan vi tillsammans hitta produkter som omedelbart reducerar torrhet och sedan för att förebygga att det uppstår igen.

Är det här ett problem för dig?
Tveka inte att ta en kontakt med mig för en ”kostnadsfri konsultation”
Efter konsultationen så kommer du också att få med dig tester på produkter som ger dig en möjlighet att prova på under 5 dagar för att själv känna hur vi kan förebygga att problemet förvärras.

 

Jag har telefontid Alla dagar mellan kl: 11:00 – 12:00

Har du inte tid att ringa under dom tiderna så kan du enkelt fylla i formuläret här under så kontaktar jag dig så snart jag har en lucka i mitt schema för att berätta mer och eventuellt boka en konsultation.

[contact-form-7 404 "Hittades inte"]