Vad är Vitamin A?

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som bland annat behövs för syn och immunförsvar. Vitamin A är också viktigt för huden eftersom det påverkar celldelning och differentiering. Kroppen kan inte producera vitamin A själv utan måste få det från mat, kosttillskott eller kosmetika.

Vitamin A består av ett stort antal föreningar som kallas retinoider. Innan huden kan använda retinoider måste den omvandla dem via retinylpalmitat, retinol och retinaldehyd till retinsyra . När retinsyra binder till vitamin A-receptorn i hudcellens kärna initieras en reaktion som leder till de positiva effekterna av vitamin A på hälsa, välbefinnande och skönhet i huden.

Retinyl palmitat

90% av kroppens vitamin A lagras i estrar, av vilka de flesta är retinylpalmitat. Retinylpalmitat är en lagringsform av vitamin A som skyddar de nedre hudlagren. Andra retinolestrar inkluderar retinylpropionat och retinylacetat.

I kosmetika är retinylpalmitat en väl tolererad form av vitamin A som också är lämplig för känslig och ung hud. När retinylpalmitat används regelbundet och mängden gradvis ökas, erhålls samma behandlingsresultat som med starkare former av vitamin A. Retinylpalmitats förmåga att neutralisera UV-strålar ger huden en skyddsfaktor på cirka 20.

Retinylpalmitat och ljus fungerar bra tillsammans och är därför också lämpliga för dagligt bruk.

Retinol

Innan retinylpalmitat kan användas av huden omvandlas det till nästa retinol i huden. Cirka tre procent av vitamin A i huden är retinol.

Vid kosmetisk användning är retinol mer potent än retinolestrar, men retinol tenderar också att irritera huden. Retinol förstörs också lätt av ljus och luft. På grund av hudreaktioner orsakade av ljus och retinol används kosmetika som innehåller retinol endast på natten.

Retinaldehyd

Nästa steg i omvandlingen av retinol i huden är retinaldehyd, som utgör cirka tre procent av vitamin A i huden.

Eftersom retinaldehyd redan liknar retinsyra bör den teoretiskt ha liknande terapeutiska effekter som en aktiv ingrediens i kosmetika. I praktiken omvandlas retinaldehyden i kosmetika först på huden till retinylpalmitat, som först sedan bearbetas av huden till retinsyra via retinylpalmitat och retinaldehyd. Retinaldehyd sensibiliserar inte huden för ljus, så det är säkert att använda även under dagen.

Retinsyra

Vitamin A i huden är aktiverad form av retinsyra. Det är detta som i slutändan producerar hälsa, välbefinnande och skönhetseffekter av Vitamin A. I huden finns retinsyra bara i cellen, där den stimulerar tillväxten och differentieringen av epidermala stamceller i huden till normala keratinocyter och deras mognad till friska hudceller.

Retinsyra används inte som en aktiv ingrediens i kosmetika utan endast i läkemedel för behandling av akne och allvarliga ljusskador. I dem är det känt som tretinoin och isotretinoin. Dessa är till exempel baserade på Avitcid topisk kräm och Roaccutan .

Utmaningen med läkemedel som innehåller retinsyra är de starka biverkningarna. Innan huden och slemhinnorna vänjer sig vid behandlingen lider de av torrhet, flagning och rodnad. Behandlingen bygger därför på att gradvis vänja in huden. Biverkningar kan också lindras med hjälpmedel som finns tillgängliga på apotek.

Betakarotenkarotenoider

Är ett gult, orange och rött pigment som finns i växter som hamnar i kroppen från maten. Karotenoider är kraftfulla antioxidanter vars uppgift är att neutralisera fria radikaler som förstör hud- och kroppsstrukturer. Fria radikaler bildas till exempel av solljus, föroreningar, strålning, tobaksrök och inflammation. En av karotenoiderna är betakaroten , som också är en föregångare till vitamin A. Kroppen omvandlar betakaroten till vitamin A efter behov.

I kosmetika används betakaroten på grund av dess antioxidativa och vitamin A-effekter. Betakaroten är som ett dubbelt skydd som neutraliserar fria radikaler som åldrar huden, särskilt de som aktiveras av UV-strålning och ersätter vitamin A som förstörs av UV-strålar.