ENVIRON    -    VAD ÄR VITAMIN A VITAMIN A I KOSMETIKA  -  EFFEKTER PÅ HUDEN  -  BAKOM ENVIRON

VAD ÄR VITAMIN A

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som bland annat behövs för syn och immunförsvar. Vitamin A är också viktigt för huden eftersom det påverkar celldelning och differentiering. Kroppen kan inte producera vitamin A själv utan måste få det från mat, kosttillskott eller kosmetika.

 

Vitamin A består av ett stort antal föreningar som kallas retinoider. Innan huden kan använda retinoider måste den omvandla dem genom retinylpalmitat, retinol och retinaldehyd till retinsyra . När retinsyra binder till vitamin A-receptorn i hudcellens kärna initieras en reaktion som leder till de positiva effekterna av vitamin A på hälsa, välbefinnande och skönhet i huden.


RETINYLESTRAR  -> ->
RETINOL -> ->RETINALDEHYD -> -> RETINSYRA

Retin -yl palmitat
90% av kroppens vitamin A lagras I estrar, av vilka de flesta är retinylpalmitat. Retinylpalmitat är en lagringsform av vitamin A som skyddar hudens nedre lager. Andra varianter av retinylestrar inkluderar retinylpropionat och retinylacetat.

I kosmetika är retinylpalmitat en väl tolererad form av vitamin A som också är lämplig för känslig och ung hud. När retinylpalmitat används regelbundet och mängden dessutom gradvis ökas, då erhåller vi samma behandlingsresultat som med de starkare formerna av vitamin A. Retinylpalmitats förmåga att neutralisera UV-strålar ger dessutom huden en skyddsfaktor på cirka 20.

Retinylpalmitat och ljus fungerar bra tillsammans och är därför också lämpliga för dagligt bruk.

 

Retinol
Innan retinylpalmitat kan tas upp av av huden omvandlas det till nästa steg av retinol i huden. Cirka tre procent av vitamin A i huden är retinol.

Vid kosmetisk användning är retinol mer potent än retinylestrar, men retinol tenderar också att irritera huden. Retinol förstörs också lätt av ljus och syre.
Med anledning av hudreaktioner orsakade av ljus och retinol rekommenderas kosmetika som innehåller retinol endast till natten.

Retinaldehyd
Nästa steg i omvandlingen av retinol i huden är retinaldehyd, som utgör cirka tre procent av vitamin A i huden.

Eftersom retinaldehyd redan liknar retinsyra bör den teoretiskt ha liknande terapeutiska effekter som en aktiv ingrediens i kosmetika. I praktiken omvandlas retinaldehyd i kosmetika först på huden till retinylpalmitat, som först sedan bearbetas av huden till retinsyra via retinylpalmitat och retinaldehyd. Retinaldehyd sensibiliserar inte huden för ljus, så det är säkert att använda även under dagen.

 

Retinsyra
vitamin A i huden är en aktiverad form av retinsyra. Det är detta som i slutändan producerar hälsa, välbefinnande och skönhetseffekter av vitamin A. I huden finns retinsyra endast i cellen, där den stimulerar tillväxten och differentieringen av epidermala stamceller i huden, den bidrar till normala keratinocyter och deras mognad till friska hudceller.

Retinsyra används inte som en aktiv ingrediens i kosmetika utan endast i läkemedel för behandling av akne och allvarligare brännkador. I dem är det känt som tretinoin och isotretinoin. Dessa är till hittar vi till exempel i produkter som Avitcid topisk kräm och Roaccutan .

Utmaningen med läkemedel som innehåller retinsyra är de starka biverkningarna. Innan huden och slemhinnorna vänjer sig vid behandlingen drabbas de av torrhet, flagning och rodnad. Behandlingen är därför gradvis vana. Biverkningar kan också lindras med hjälpmedel som finns tillgängliga på apotek.

 

Betakarotenkarotenoider
är ett gult, orange och rött pigment som finns i växter som hamnar i kroppen från maten. Karotenoider är kraftfulla antioxidanter vars uppgift är att neutralisera fria radikaler som förstör hud- och kroppsstrukturer. Fria radikaler bildas till exempel av solljus, föroreningar, strålning, tobaksrök och inflammation. En av karotenoiderna är betakaroten , som också är en föregångare till vitamin A. Kroppen omvandlar betakaroten till vitamin A efter behov.

I kosmetika används betakaroten på grund av dess antioxidant- och vitamin A-effekter. Betakaroten är som ett dubbelt skydd som neutraliserar fria radikaler som åldrar huden, särskilt de som aktiveras av UV-strålning, och ersätter vitamin A som förstörs av UV-strålar.