Allt du behöver veta om vitamin A

Environ var det första varumärket som började förpacka vitamin A i kosmetiska produkter som inte krävde recept. Än idag är Environ det enda hudvårdsmärket som erbjuder Step-Up System, som är utformat för att gradvis öka nivån av vitamin A för att minimera risken för irritation. Här berättar vi mer om vitamin A som är hörnstenen i Environ.

Vitamin A och dess historia

Redan 1930 presenterades de första medicinska studierna som pekade på att hudens åldrande till stor del orsakas av brist på vitamin A. Det tog ytterligare 18 år innan de två första formerna av vitamin A blev “syntiserade” i form av retinylpalmitat och retinolsyra. I mitten på 50-talet började man aktivt behandla hudens åldrande med av retinylpalmitat. 1964 presenterades en studie av Professor Cluver från Sydafrika som visade att oralt tillskott av vitamin A skyddar huden från solbränna. 1969 började man behandla aknepatienter med retinolsyra och så småningom visade en Dr Kligman att man kunde också kunde behandla åldrad och fotoskadad hud med retinolsyra. Eftersom retinolsyra är en oerhört aktiv form av vitamin A så vann den just då inte så stora framgångar på skönhetsmarknaden.

 

Dr Des Fernandes

Grundare av Environ Skincare 1990

1987 presenterade Dr Des Fernandes för första gången att applikation av retinylpalmitat visade tydliga resultat för fotoskadad och åldrad hud. 1990 grundade han världens första kosmetiska företag som erbjöd rena skönhetsprodukter innehållande Vitamin A – Environ Skincare. Sedan dess har utvecklingen i att ta fram funktionella och effektiva produkter innehållande Vitamin A gått framåt i rasande takt.

Många olika former av A-vitamin

Det finns många olika former av vitamin A, inte bara retinol. I växtriket hittar vi betakaroten som är den enda växtbaserade formen av vitamin A. Även den finns i en del skönhetsprodukter idag. Betakaroten är den ”snällaste” och minst aktiva formen av Vitamin A och därför kan den inte heller öka några nivåer av vitamin A i huden, utan agerar enbart som balanserande.

Det finns också animaliska former av vitamin A, nämligen tre olika fettlösliga estrar, som alla är retinyler. Den alkoholbaserade formen av vitamin A är retinol och den är mycket mer aktiv på huden än vad de animaliska retinylerna är. Den alkoholbaserade formen är alltså den mest aktiva formen vi kan arbeta med i kosmetiska produkter.

Avslutningsvis har vi en syrabaserad form och det är retinolsyran. Retinolsyran är den medicinska formen av vitamin A och den som används i tretoninbehandlingar och förskrivs vid svårare former av akne.

 

Hur huden tar upp vitamin A

Med åldern börjar våra hudceller oftare och oftare ropa efter vitamin A, vilket är helt naturligt eftersom vitamin A är en molekyl som aktivt bryts ner av UV-ljus och syre. När huden törstar efter A-vitamin och man applicerar tex en kräm innehållande retinylpalmitat så har huden en fabrik som konverterar retinylen till en retinol, som är transportformen av vitamin A i huden. Precis innan cellens receptorer skall ta in vitaminen så konverteras den ytterligare en gång till retinaldehyd, för att sedan konvertera till retinolsyra. Alltså exakt samma form av vitamin A som den medicinska formen av vitaminen. 

Upplevd känslighet mot vitamin A

Detta är finurligt, för när vi drabbas av brist på A-vitamin så förstörs de receptorer i våra hudceller som skall absorbera vitaminen. Huden anpassar sig efter bristen och lär sig leva utan, men åldras då snabbare. Om vi då plötsligt förser cellerna med vitamin A genom skönhetsprodukter börjar huden konvertera retinylen till retinol och transporterar den till hudcellen. Då saknar ju cellen receptorer för att ta emot retinolen och då initieras en kemisk process för att vända tillbaka den vitamin som inte kan användas. Det är i den processen som den en reaktion kan uppstå som kan misstas för överkänslighet. Det finns inte någon som är allergisk mot eller utvecklar en allergisk reaktion mot vitamin A, utan reaktionen är bara ett tecken på en stor brist av vitaminen. Det bästa rådet att alltid starta med en låg dos och långsamt öka mängden, så att cellernas receptorer får tid att vakna till liv igen.

 

A-vitamin och graviditet

Kanske har du hört att man bör undvika A-vitamin under graviditet? Vitamin A låses in i hudcellerna och förs inte över i blodet. Men Dr Des Fernandes rekommenderar ändå att ta det försiktigt med A-vitamin under första trimestern, men att man därefter kan ge huden dagliga doser.

Hur snabbt kommer resultatet

Vitamin A är ingen snabbkur och kommer inte ge resultat över en natt. Det är ett livsstilsval som kommer förändra hudens välmående på lång sikt och göra så att huden åldras mycket långsammare. Man kan säga att vitamin A normaliserar huden till den grad att den kommer belöna dig med en yngre hud. På samma sätt som det inte finns några genvägar i livet, så finns det inte heller några i att uppnå en frisk hud. Var ihärdig och tålmodig så kommer du bli belönad.

Hur du avgör styrkan på A-vitamin i produkter
Utvärderar du produkter med vitamin A skall inte värdera produkten baserat på en eventuell % av vitamin A eftersom det inte anger potensen i den ingrediensen. En bra produkt skall kunna redovisa andelen internationella enheter (ie).

 

Om du har en produkt med 5% vitamin A, men den innehåller bara 2 500 ie, eller om du har en produkt med 1% vitamin A som innehåller 10 000 ie – då är den sistnämnda mer potent och mer aktiv.

Environ och vitamin A

Environ Skincare som är utvecklat av Dr Des Fernandes har just vitamin A som viktigaste ingrediens. Om du är diplomerad hudterapeut, sjuksköterska eller läkare och vill börja arbeta med Environ, kontakta oss så kommer vi överens om utbildningsupplägg och startpaket för dig. Under utbildningen lär vi dig allt som finns att veta om vitamin A som verktyg för att motverka hudens åldrande.

 

Kontakta oss så berättar vi mer om hur du blir expert på vitamin A och Environ Skincare!