Varför skall du undvika höga SPFs

Vikten av att använda solskydd skall aldrig underskattas. Termen SPF ( Sun Protection Factor ) används till vardags, men inte väl förstådd. Solen stårlar UVA och UVB strålar. UVB representerar endast 5% av de ultravioletta strålar vi träffas av. Och det är de brännande strålarna som kan leda till hudcancer. UVA strålarna representerar 95% av de ultravioletta strålarna som träffar oss. Och det är dom som kan penetrera djupare ned i våra hudlager och orsaka betydande skada genom bildandet av fria syre radikaler.
Faktum är att höga SPF ger dig en falsk känsla av trygghet.

 

Här är några viktiga fakta runt SPF:

  1. SPF refererar generellt till den mängd UVB skydd som en produkt levererar. SPF levererar väldigt lite skydd mot UVA strålar.

  2. Beroende på din hud ”foto-typ” kommer din hud att brännas mer eller mindre snabbt. En SPF indikerar hur mycket längre tid det tar innan solen skadar huden. T.ex, Ett SPF30 ger dig 30 gånger längre tid än utan skydd. Med ett högre SPF kommer en högre koncentration av kemiska solskydds ingredienser. Och höga nivåer av kemiska solskydd ökar risken för skador av fria syreradikaler.

Tabellen här nedan visar nivån av skydd som SPF 2 till 50 skyddar mot skadliga UVB strålar. ( Källa: Environ Research)

Känner du till?

  • Det är vetenskapligt fastställt att solskydd med högre SPF erbjuder marginellt högre skydd

  • Högre SPF innehåller större koncentrationer av kemiska solskydd.

  • Det har påvisats vetenskapligt att kemiska ( Organiska) solskyddsingredienser kan absorberas in i huden och när dom träffas av UV strålning, så kan de konverteras till aggressiva fria syre radikaler villket ökar risken för skador.

  • Det finns inget solskydd som effektivt skyddar huden från UVA strålar.

 

Vilken SPF är säker och effektiv?

Environs unika filosofi och vetenskapligt bevisade approch till solskydd stödjer ett lägre SPF kombinerat med antioxidanter. Den är lätt att komma ihåg.
MINDRE, MER, MER OFTA

  • Mindre kemiska skydd – Låga SPF mellan 15 – 20 innehåller mindre kemikaliska skydd och erbjuder 93% skydd mot UVB strålar.

  • Mer komplett skydd – Environs solskydds formuleringar tillägg med antioxidanter som skall motverka aktiviteterna av fria syreradikaler som triggas vid exponering till UVA & UVB strålning.

  • Applicera mer ofta – Nyckeln är att applicera solskydd mer ofta, var 90 – 120 minut för säker effektivt skydd mot UV strålning.

”Att skydda huden, speciellt från solen, bör starta på barn redan så tidigt som vid sex månaders åldern med vettiga solskydd. Givet det faktum att huden är ett stort organ som andas, vi behöver försäkra oss om att vad vi än sätter på huden så skall det säkerställa en långsiktigt god hälsa. Mindre kemikaliska skydd är lika med en gladare hud, och det innebär lägre SPF,” säger Dr Des Fernandes.