Vitamin A i Kosmetiska Produkter: Myter och Fakta Del 2.

HAr du inte läst del 1. i den här artikelserien så rekommenderar vi att du gör det innan du läser denna.

Vitamin A är en av de mest omtalade och forskade ingredienserna i hudvård, men det omges också av en rad myter och missförstånd. Från dess påstådda faror under graviditet till missuppfattningar om dess effektivitet och användning, är det dags att skingra dimman. I detta avsnitt tar vi itu med de vanligaste myterna kring vitamin A och ger dig den vetenskapligt underbyggda sanningen. Läs vidare för att avslöja vad som verkligen är fakta och vad som är fiktion när det kommer till denna kraftfulla hudvårdsingrediens.

Myt 1: Konverteringar gör vitamin A svagare

Detta är en vanlig missuppfattning som ofta cirkulerar i skönhets- och hudvårdsindustrin. Många tror felaktigt att eftersom vissa former av vitamin A måste genomgå flera konverteringssteg för att bli retinsyra, är de på något sätt ”svagare” eller mindre effektiva. Detta är inte fallet.

För det första är det viktigt att förstå att alla former av vitamin A har en unik och viktig roll i hudens biologi. Retinylpalmitat, till exempel, fungerar som en lagringsform av vitamin A och är mindre irriterande, vilket gör den idealisk för känsligare hudtyper. Retinol är en annan form som är mer biologiskt tillgänglig och kan snabbt omvandlas till retinsyra, men den kan vara mer irriterande i högre koncentrationer.

För det andra, när det kommer till konverteringsprocessen, är det inte så att vitamin A blir ”svagare”. Snarare omvandlas det till den form som är mest användbar för kroppen vid den tidpunkten. Detta är en högst reglerad process som styrs av kroppens egna enzymatiska system. Varje molekyl av vitamin A, oavsett dess ursprungsform, har potentialen att omvandlas till en molekyl retinsyra. Det betyder att 100 molekyler av retinylpalmitat, retinol eller någon annan form kommer att omvandlas till 100 molekyler retinsyra, vilket är den aktiva formen som faktiskt utför det arbete vi förknippar med vitamin A, som cellförnyelse och kollagenproduktion.

Så, istället för att se konverteringsstegen som en nackdel, bör vi se dem som en del av kroppens sofistikerade mekanism för att optimera användningen av denna viktiga och mångsidiga vitamin.

Vilket alternativ ger huden mer vitamin A?
Produkt A eller produkt B?

När vi talar om koncentrationer hänvisar vi bara till andelen ingredienser som tillsatts produkten. Det återspeglar inte den verkliga styrkan hos vitamin A-innehållet, eftersom Environ kan köpa Retinol A i:
A. 1 500 000 IE/g eller
B. 500 000 IE/g.
Överraskande nog ger produkt A, som uppger 1 %, 15 000 IE retinol jämfört med produkt B, som ger 10 000 IE  mindre vitamin A vid 2 %, även om 2 % ser starkare ut!

Det är därför Environ talar om aktiviteten av vitamin A i internationella enheter.

Myt 2: Procent är en tillförlitlig indikator på produktens styrka

Det råder en utbredd missuppfattning att en högre procentandel av en ingrediens, som vitamin A, automatiskt innebär en starkare och mer effektiv produkt. Denna förenklade syn på saken är inte bara missvisande, utan den kan också vilseleda konsumenter och påverka deras val av hudvårdsprodukter negativt.

För det första skiljer sig styrkan i råmaterialet av vitamin A mellan olika tillverkare. En produkt med 1% vitamin A från en källa med 1 miljon IE (internationella enheter) är faktiskt betydligt starkare än en annan produkt med 1% vitamin A från en källa med endast 500 000 IE. Detta gör att procentmåttet blir vilseledande och kan ge konsumenter en felaktig bild av produktens effektivitet.

För det andra omvandlas alla former av vitamin A till retinsyra, den aktiva formen, i de mängder som kroppen faktiskt behöver. Detta gör att det inte enbart är procentandelen av vitamin A som är av betydelse, utan även dess form och dess förmåga att effektivt omvandlas i huden. Här blir mått som internationella enheter (IE) eller retinolekvivalenter (RE) viktiga, eftersom de erbjuder en mer exakt indikation på mängden aktiv vitamin A i produkten.

För det tredje, biotillgängligheten av en aktiv ingrediens – det vill säga hur väl den kan absorberas och utnyttjas av huden – är också en kritisk faktor. Olika former av vitamin A har olika egenskaper, inklusive deras förmåga att penetrera huden och omvandlas till retinsyra.

Sammanfattningsvis är procentangivelsen en otillräcklig och vilseledande indikator som inte beaktar flera viktiga faktorer som påverkar en produkts faktiska effektivitet. För en mer korrekt och informativ bild bör konsumenter istället fokusera på internationella enheter eller retinolekvivalenter.

Myt 3: Vitamin A är inte för alla

Det finns en utbredd uppfattning att vitamin A inte passar alla hudtyper eller åldersgrupper. Detta är en missuppfattning som behöver rättas till. Vitamin A är en essentiell vitamin, vilket betyder att kroppen inte kan producera den själv. Det gör den till en oumbärlig del av en effektiv hudvårdsrutin för alla åldrar och hudtyper.

För det första är vitamin A nödvändig för hudens cellförnyelse och kollagenproduktion. Det är en vital komponent i kampen mot tecken på åldrande och solskador. Retinyl palmitat, en esterform av vitamin A, är särskilt mild och kan användas även på känslig hud och hos personer med hudåkommor som torr hud, rosacea eller eksem.

För det andra är det viktigt att notera att vitamin A i esterform, som retinyl palmitat, är så pass mild att den kan användas på barn från den dagen de börjar leka ute i solen. Detta är särskilt viktigt för att skydda huden mot de skadliga effekterna av UV-strålning och för att främja en sund hudbarriär från en ung ålder.

För det tredje, det är inte frågan om ”om” man ska använda vitamin A, utan snarare ”hur” och ”i vilken form”. Det finns olika former av vitamin A som är anpassade för olika hudtyper och behov. Genom att börja med en mildare form och gradvis öka styrkan kan de flesta hudtyper dra nytta av dess många fördelar.

Sammanfattningsvis är vitamin A en universell ingrediens som kan och bör anpassas för individuella behov. Det är inte frågan om vitamin A passar dig eller inte, utan snarare vilken form och dosering som är mest lämplig för din hudtyp och ditt unika behov.

Myt 4: Gravida kvinnor ska undvika Vitamin A

Det finns en utbredd föreställning att gravida kvinnor bör undvika alla former av vitamin A, inklusive de som finns i hudvårdsprodukter. Denna myt har sitt ursprung i den potentiella risken för fosterskador vid extremt höga doser av vitamin A, men det är viktigt att skilja på olika former och doser av vitamin A.

För det första, retinyl palmitat, en esterform av vitamin A, kan inte korsa placentabarriären. Detta innebär att det inte finns någon risk för fostret när denna form av vitamin A används topiskt. Dr. Des Fernandes, en framstående expert på ämnet, förklarar att retinyl palmitat är den naturliga lagringsformen av vitamin A i huden och inte kan överföras från huden till blodomloppet. Detta gör det till en säker form av vitamin A att använda under graviditeten.

För det andra, det är viktigt att notera att människokroppen inte har de enzymerna som krävs för att överföra vitamin A från huden till blodomloppet. Detta betyder att när en kosmetisk produkt med vitamin A appliceras på huden och absorberas, blir den kvar i huden.

För det tredje, enligt COLIPA (The European Cosmetic and Perfumery Association), absorberas mindre än 6% av hudvårdsprodukter genom hudens naturliga skyddsbarriärer. Detta minimerar ytterligare risken för någon form av systemisk absorption av vitamin A.

Slutsatsen är att användning av vissa former av vitamin A, särskilt retinyl palmitat, är säkert under graviditet. Som alltid är det bäst att konsultera med en läkare eller hudvårdsexpert för individuell rådgivning. Men det är viktigt att inte helt undvika denna essentiella vitamin, som har många fördelar för huden, även under graviditet.

Avslutning

För att fullt ut dra nytta av vitamin A:s många fördelar är det avgörande att använda produkterna korrekt och i rätt sammanhang. Detta är anledningen till att en konsultation med en auktoriserad Environ Stockist är så värdefull. Environ Stockists tillhör de mest kompetenta experterna i Sverige när det gäller användning av vitamin A i kosmetiska produkter. De är inte bara utbildade i Environ’s produkter och filosofi, utan har också den expertis som krävs för att skräddarsy en hudvårdsrutin som är perfekt anpassad för dig.

Genom att konsultera en Environ Stockist får du tillgång till en skatt av kunskap och erfarenhet, vilket gör att du kan använda vitamin A på det mest effektiva och säkra sättet. Detta är inte bara ett steg mot bättre hudvård, utan också ett steg mot en mer informerad och medveten användning av dessa kraftfulla produkter. Med rätt vägledning kan du uppnå den strålande, hälsosamma hud du alltid har drömt om.

Är du intresserad av att utforska dina möjligheter med ett samarbete med Mimass AB och de varumärken vi erbjuder?

Fyll i formuläret här nedan så kommer vi att kontakta dig snarast

Berätta gärna om det är något ytterligare som kan vara av vikt för oss att känna till.