7 myter om SPF

Sommar eller vinter, inomhus eller utomhus, soligt eller molnigt. Din hud är alltid exponerad av ljus. Med andra ord UV strålning. Det är ofrånkomligt.

Fler och fler blir oundvikligen mer medvetna om olika former av ljus, Ljus från skärmar, flouriserande ljus, ljus från lågenergilampor, alla dessa skapar någon form av UV ljus som kan orsaka långtgående skador på huden.

Du skall inte gömma dig från sol & UV, men du kan reducera effekterna av det. Den bästa platsen att börja är att känna till fakta.

Myt 1. Du skall undvika solen helt och hållet

Fakta:
Många människor koncentrerar sig på att blockera solen helt och hållet som om den vore en fiende. Faktum är att det är det motsatta. Exponering till solen ( Runt 20 minuter / dag ) är essentiellt för formandet av Vitamin D i kroppen . Något som förhindrar att vår skelett struktur blir mjukare med åren. Det är som livet i stort. En delikat balans av att just få precis lagom och inte för mycket.

Myt 2 En applikation av solskydd räcker för en hel dag.

Fakta:
Det är vetenskapligt säkerställt att ingredienserna i ett solskydd bryts ned under en specifik tid. Direkt exponering av UV påskyndar dessutom nedbrytningen. Den generella regeln för ett säkert, mer effektivt skydd är att välja ett lägre SPF. ( Med mindre kemikaliska skyddsmedel) och repetera med ett intervall på 1,5 – 2 timmar om du befinner dig i direkt exponering av UV.

Myt 3. Solarium är ett säkert sätt att skapa sig en bra grund för färg på huden.

Fakta:
Vi emotsätter oss den formen av UV exponering å det starkaste då det är den form som exponerar huden för avbsolut mest UVA, vilket är den UV som orsakar skador i huden och ökar riskerna för hudens åldrande & hudcancer. Dr Des Fernandes, Environs grundare & vetenskapliga direktör, understryker att en solbränna är i sin verkliga betydelse ett ärr. Hud som blir brunare är ett tydligt tecken på att ditt DNA signalerar till din hud att producera mer melanin i sitt försök att skydda sig själv från att förvärra en pågående skada.

Myt 4. Makeup med SPF är tillräckligt för att skydda ansiktet

Fakta:
Även om en foundation innehåller ett SPF 15, så är det inte tillräckligt för att skydda huden från de skador som uppkommer av UV strålning. UV bryter ned hudens nivåer av Vitamin A tillsammans med andra essentiella ingredienser. Väldigt avgörande är att vi måste komma ihåg att inget solskydd är egentligen speciellt effektivt på att blockera UVA, vilket triggar bildandet av syreradikaler.

Av den anledningen rekommenderar vi alltid ett bredspektrum solskydd som är rikt på antioxidanter för ett säkrare och ett mer effektivt skydd.

Myt 5. Solskydd är inte alltid nödvändigt, speciellt om det är molnigt ute eller om du inte år direkt exponerad mot sol.

Fakta:
Detta är möjligen en av de största myterna av dom alla att tro att huden mer skyddad i vad som kan liknas med en mindre skadlig miljö. Verkligheten är den att huden är alltid exponerad mot ljus, och UV är alltid skadligt för huden, oavsett mängden av exponering. Det är därför solskydd alltid skall vara en del i en daglig hudvårdsrutin. Ett lågt SPF kompletterat med antioxidanter, applicerat mer ofta är ofta vägen till ett säkert och effektivt dagligt solskydd .

Myt 6. Solskydd kan inte bli gammalt

Fakta:
De aktiva ingredienserna i ett solskydd bryts alltid ned över tid, vilket leder till att solskyddet blir mindre effektivt när produkten har passerat bästa före datumet.

Myt 7: Ett högt SPF är mer effektivt mot att orsaka rodnande solbränna.

Fakta:
Högre SPF är formulerade med mer kemiska solskydds ingredienser för att motverka solbränna över en längre period av tid. Dock är det vetenskapligt påvisat att det är minimalt ökat skydd mot just UVB. Faktum är att det är mindre än 5% skillnad i skydd mellan ett SPF 15 jämfört med ett SPF 50.*Ju högre koncentration av kemiska solskyddsingredienser kan resultera ökat angrepp av fria syreradikaler på huden. Därför rekommenderar vi et medelhögt SPF kombinerat med antioxidanter tillsammans med tätare applikation för effektivt skydd mot rodnande solbränna

Vill du lära dig mer om hudens åldrande & solskador?

Anmäl dig till något av våra Webinars där vi pratar om hur våra varumärken adresserar alla typer av hud typer & hud tillstånd och hudens fundamentala åldrande.

Klicka här