Den sorgliga sanningen om hårda och slipande exfolieringar och peeling är att dem i förlängningen har exakt motsatt effekt mot vad det är du vill uppnå.

Exfoliering & Peeling för ansikte – En guide för dig som vill vårda din hud 2024

Den sorgliga sanningen om hårda och slipande exfolieringar och peeling är att dem i förlängningen har exakt motsatt effekt mot vad det är du vill uppnå.

Hårda exfolieringar skapar egentligen precis det du försöker undvika. Hud som åldras i förtid, torr hud, matt hud och till och med cancerogen

Kom ihåg att stratum corneum, eller det cornifierade skiktet, bara är tvåhundradels millimeter tjockt, så att det kan hur lätt som helst tas bort.

En enkel repa på hudytan kan ta bort nästan allt!
Det är nära på förvirrande att tänka på hur ömtåligt det här lagret egentligen är, och vår huds hälsa helt beroende av det är intakt.

De flesta tror att hudytan är täckt av döda, värdelösa celler som gör att huden ser matt och tråkig ut, förhindrar att huden andas ordentligt och kan till och med täppa till folliklarna. De tror då att genom att skrubba bort dem med grova, korniga ämnen kan de göra huden ljus och fräsch igen.

I själva verket är dessa ”döda” celler de mogna funktionella cellerna i huden. De är där av ett speciellt syfte. Du kan kanske uppleva att din hud är frisk med ett härligt glow efter en peeling.
Du kanske till och med känner att huden är återfuktad fuktad med tidernas lyster, men sanningen är att du nu utsätter omogna celler för omvärldens föroreningar, UV strålar och syre långt innan naturen avsett eller utrustat cellen för att hantera dessa faror. Cellerna är chockade av denna plötsliga exponering och kan inte riktigt utföra sina funktion av skydd eftersom de själva behöver skydd från de mogna cellerna som har nu peelats bort. Fukt kommer att förloras igenom dessa omogna sårbara celler när de är försök att anpassa dig till denna nya och plötsliga extremt hårda miljön. Efter några dagar kommer huden att kännas torr och ytan blir fadd och matt. Med tanke på hur bra huden såg ut omedelbart efter peeling verkar det som att det uppenbara svaret är att upprepa peeling och ta bort dessa döda cellerna igen! Och så fortsätter så regelbundet och orsakar en sk. cyklisk skada.

Så vad är du egentligen har gjort med din hud när du exfolierar den?

Du har förtunnat det kornifierade lagret på allvar, och så till den grad att ditt fysiska skydd av kroppen har tagits bort och din hud kan nu  inte skydda dig från de vardagliga attackerna som den möter från ljus och fria radikaler. När ditt DNA, som normalt döljs och skyddas av ditt kornifierade hudlager, utsätts för UVA och UVB-strålar kan du till och med utveckla cancer och andra abnormaliteter i huden.

”Din hud är nu mycket mer sårbar för skador och foto åldrande”

Den naturliga barriär som håller kvar fukt i huden har nu gått sönder och så kan fukt enkelt avdunsta genom det saknade kornifierade lagret. Som ett olyckligt resultat drabbas djupare lager av epidermis av uttorkning. Detta nedsatta skyddet innebär också att kemikalier enkelt kan tränga igenom huden mycket lättare, och om du finns i närvaro av en insektsmedel eller andra skadliga kemikalier, så kan de skadliga kemikalierna kunna komma in i huden i långt större koncentrationer.

Detsamma gäller för alla andra miljöföroreningar. Det kemiska ”meddelandet” från ytan till de djupare lagren av epidermis där nya celler skapas, ber om ett tjockare kornifierat lager för att bevara den normala graden av återfuktning och förhindra att främmande föremål tränger in!

Din hud fungerar nu i nödläge.

Du har stört den normala fysiologin.
Trots det ursprungliga friska utseendet efter en peeling, så blir nettoresultatet  av upprepad eller över exfoliering av frisk hud en betydande exponering för miljögifter och fria radikaler, uttorkning och störningar med hudens normala funktion.

Inte bara det, utan den oundvikliga exponeringen till ljus gör din hud mer sannolikt att bli fotoskadad och utveckla cancer. Genom att ignorera naturliga processer och avbryta dem, har du faktiskt skyndat på det du är försöker undvika!

Det finns inget vetenskapligt om att peela sin hud som om det var ett köksgolv, och ta bort allt som naturen gav dig för att skydda din kropp och hålla den ordentligt återfuktad. Vissa människor exfolierar varje vecka efter råd från deras hudterapeut!

Poängen med hudvård är att göra huden friskare, bättre återfuktad och mer tålig för exponering för ljus och miljöföroreningar – inte bara för att den ska må bättre under en kort tid.”

Med det sagt!

så tror vi att det intelligenta användningen av peeling är viktig hos några få endast specifika fall och att peeling bör vara ett ovanligt sätt att behandla hud.
Det bör inte vara en del av den rutinmässiga vården av en frisk välnärd hud.

Avancerade, vetenskapliga och förnuftiga hudvårdsserier gör exfoliering onödig, och vi bör hellre koncentrera oss på att behandla vår hud på ett vetenskapligt sätt för att hålla det kornifierade lagret så tjockt och smidig som det normalt skulle vara.

Däremot så finns det några få fall där peeling är nödvändig:

 1. Om du har drabbats av svår fotoåldring kommer stratum corneum eller toppskiktet att vara förtjockad och din hud får en torr, grov konsistens. Cellerna kommer att hållas kvar på ytan för länge på grund av desmosomerna eller cellens fästsystem.
  Det verkar som om de basala keratinocyterna (de första cellerna som bildas i embryonala epidermis) reagerar på bestrålning med UVA- och UVB-strålar genom att sätta upp den processen så att den totala tillväxtcykeln förlängs, eftersom de kornifierade cellerna stannar kvar
  hudens yta så mycket som tre veckor längre än vanligt.
  Detta är uppenbarligen ett ohälsosamt och ovanligt tillstånd.

  Ett förtjockat kornifierat hudlager kommer också att störa penetrationen av  terapeutiska preparat (som huvudsakligen innehåller vitamin A och antioxidanter) för att behandla fotoåldring.

  Så om du tänker behandla fotoskador är det ibland användbart att börja
  med en mild peeling, så att de aktiva ingredienserna i din terapeutiska hudvård kan tränga in och vara mer effektiva.

  För att behandla detta problem är det första steget att stoppa överexponering från solljus eller solarier, och sedan minska tjockleken på stratum corneum genom enbart exfoliering.

  Men när den ursprungliga exfolieringen har gjorts ska den endast upprepas med stor omsorg och försiktighet för detta kan faktiskt förvärra en skada och dessutom överdriva sidoeffekterna av de terapeutiska hudvårdsbehandlingarna.
  Fokus sedan är att så snart som möjligt normalisera hud med
  vitamin A och antioxidanter och sluta sedan exfoliera. Så snart en ordentlig vetenskaplig hudvårdsrutin är på plats kommer det kornifierade lagret att återgå till sin egen normala tjocklek och behöver ingen ytterligare peeling.
 2. Om du har akne måste du minska de yttersta hudcellerna som kan blanda sig med talg och orsaka komedoner och bli pustler och finnar. De kornifierade skiktet i sig behöver inte exfoliering, Utan massera försiktigt de berörda områdena med en ultra mild peeling, som bara ska ta bort de mycket ytliga cellerna och tillåta dem att tvättas bort innan de kan falla in i folliklarna och förvärra tillståndet.

Alternativt kan en mild AHA-produkt användas för att ”polera” ytan på huden.
Förutom dessa två exempel bör vi undvika hårda skrubbande exfolierings medel som verkar finnas i de flesta hudvård serierna. Malda aprikoskärnor är ett särskilt förvärrande!
mikro kulor i plast är inte bara dåliga för dig, de är också dåliga för miljön.
De hamnar i havet och dödar marint liv. Hårda och aggressiva peelingsystem bör alltid undvikas.

Om din terapeut vill göra en peeling för ett specifikt syfte genom att använda ett peelingsystem, så tror vi att det är enkla ”mjuka” kemiska peels (t.ex. låga dosr med  TCA, alfa eller beta-hydroxisyror etc.) är överlägsen starka koncentrationer av syra eller hårda granulära växtskal som mekaniskt slipar bort bort hudens yta och peelar det kemiskt.

Om terapeuten gör en manuell peeling ska de se till att slipande granulat knappt är märkbara. Om du identifierar att du faktiskt behöver exfoliera, föreslår vi återigen de mildaste slipande ingredienserna eller mycket milda alfa- eller beta-hydroxikrämer eller geler.

Och snälla du! upprepa inte proceduren regelbundet!
Om du använder vitamin A samtidigt som en mild exfoliering eller mild peeling, hjälper det till att minimera de potentiella negativa effekterna av överexfoliering genom att främja både tillväxten av överhuden och ökar återfuktningen av huden.
Vi har alla sett många exempel på kronisk överexfoliering av välkända terapeuter och klienter som använder AHA: deras hud ser tunn ut, livlös och onaturlig trots att den kan vara smidig.

Många terapeuter gör misstaget att föreslå exfoliering till kunder med normal hud i tron ​​att klientens hud kan göras mer strålande och se mer fräsch ut. De till och med tror att peeling är en obligatorisk del av en ansiktsbehandling. Om du finner dig själv med en sådan terapeut, be dem hoppa över det steget!

Den allvarliga långsiktiga skada som du kommer att göra för din hud är inte värt den tillfälliga jämnhet och glöd som du kommer att känna en kort stund efter behandlingen.

Om du vill ha den långvariga effekten av naturligt glödande, slät, frisk hudfärg se till att du använder en hudvårdsrutin som innehåller höga doser vitamin A och antioxidanter (helst i ett stigande system för att undvika retinoida reaktioner och utslag).

Det kan ta lite längre tid att uppnå jämnheten än att skrubba huden som men det var ett köksgolg, men det kommer att vara värt väntan.

”Din hud är ditt personliga skyddssystem som givits till dig av naturen. Behandla det med mildhet och respekt!”


Text av: Dr Des Fernandes & Jenifer Mounro
Översatt av Mimass AB


Text av: Dr Des Fernandes & Jenifer Mounro
Översatt av Mimass AB