PIgmentfläckar

Fokus på pigment och mörka fläckar

En av de mest utmanande önskemålen du som konsument kan komma med till din hudterapeut är när du vill göra något åt dina pigmentfläckar.

Till helt nyligen så har vi varit ganska okunniga om hur vi skall angripa dom för att nå mer långsiktiga resultat.

Ännu i dag så är det traditionella angreppssättet att arbeta med exfolierande produkter som påskyndar cellernas livscykel och där igenom stressar upp pigmentet upp på hudytan, för att sedan försvinna.

I den här artikeln så kommer jag att ge dig ett helt nytt sätt att se på pigment, och framförallt ett helt nytt sätt att arbeta med att nå verkligt bra resultat, och också ett sätt att arbeta med din kund så att du uppnå mer långsiktiga resultat.

Men låt oss börja från början.

Pigment, vad är det och vart kommer det ifrån?

För att ens kunna arbeta med pigment så är det viktigt att förstå hela den ingående processen med hur samspelet i huden fungerar. Förstår du inte det så kan du heller inte gör något värdefullt mer än tillfälligt minska de visuella tecknen av pigment. För vad du än gör så kommer det inom en ganska snar framtid återuppstå. 

Pigment eller melanin är något som produceras av en cell som heter Melanocyten.
Den uppgift Melanocyten har är att producera melanin som skall distribueras ut i huden vilket sen ger oss den hudton vi har. Melanocyten är en miljöanpassande cell, vilket innebär att beroende på i vilket klimat du lever så kommer den att verka anpassat till det omgivande klimatet.

För en nordbo som inte exponeras brutalt hårt av UV energi, så har melanocyten ett förhållandevis lugnt arbete, medan en person som lever när ekvatorn, eller i regioner med mycket instrålning av sol så har melanocyten det verkligt stressigt med att producera melanin.

Melanin är ett kemiskt ämne som produceras av melanocyten och som sedan skall distribueras ut jämt mellan hudens celler.  Det är en pågående process som ökar och minskar beroende på vilken livsstil och vilken relation en person har till främst sol. Men Melanocyten påverkas av andra energibaserade faktorer som värme energi och vanligt synligt ljus.

Det som också gör det här till ett svårbehandlat tillstånd är det faktum att fokus för de flesta hudvårdsaktiviteter är att angripa oxidativa processer. Oxidativa processer innebär angrepp på friska celler och konternuerlig nedbrytning av våra annars friska hudceller.

Här kommer komplexiteten in i spel. Den process som sker runt mealnocyten och melaninproduktionen kallas för melanogenesis. Melanogenesis är en oxidativ process.
Så det är när melaninet produceras och möte höga mängder energi, ( t.ex UV ) så påskyndas den oxidativa processen och melaninet blir mörkare. Det är också det här som visar sig i vår hud som en solkysst hud.

Så långt är allt under kontroll.

I den perfekta världen så fortgår detta och huden håller sig jämn och fin i hudtonen.

Med åldrande så har vi lärt oss att en av dom viktigaste faktorerna som inleder hudens åldrande är minskade mängder med fukt i huden.
Givetvis inget nytt för någon som studerat hudens åldrande.
Och det är ju dessutom något som de flesta av oss fokuserar mycket på att hjälpa kunder att öka nivåerna av fukt.

Fukten har många viktiga funktioner i huden, vid sidan av at hålla fukt och stödja syresättningen av celler. Den har också en skyddande funktion för hudens alla celler. Primärt pratar vi om celler i det övre hudlagret (Epidermis) men fukten verkar även som ett skydd i nästa hudlager också (Dermis).
Så i och med minskade mängder fukt i huden så påskyndas nedbrytningen av friska celler.
Något som givetvis ger uppkomst till synliga linjer, och en mindre elastisk hud som dessutom blir mer mottaglig för inflammationer och infektioner.

Så långt inget nytt under solen även här.

Men låt oss nu borra oss lite djupare ned i den här processen. ( Häng med nu för nu börjar det intressanta )
Hudens celler omges av till största del av ceramider ( Vilket är ett fett) , och cellens membran består av proteiner som gör det möjligt för cellerna att bindas ihop.
Des som inträffar när fuktnivåerna minskar och den åldersrelaterade nedbrytningen påbörjas är att mängden ceramider reduceras, och det uppstå skador på cellens membran.
Och med mycket instrålning av UV så kommer det här till slut att påverka stamcellernas förmåga att producera friska celler.

Melanocyten kommer dessutom att tvingas öka sin produktion då en fuktfattig hud attraherar värme bättre än en väl återfuktad hud.

Så situationen som vi ser framför oss just nu är att melanocyten högproducerar melanin, samtidigt som miljön där melaninet skall distribueras erbjuder en extremt hög friktion, ( Lite fett, lite fukt och trasiga cellmembran) Så melaninet kan inte distribueras ut i huden så som processen är skapad.
Så det melanin som produceras fastnar nära inpå melanocyten, Den oxidativa processen aktiveras ju oavsett. Och plötsligt så skapas det mörka fläckar i huden. Pigmenteringen är ett faktum.

Kunden besöker i det här läget om vederbörande känner ett obehag av sina fläckar sin hudterapeut. Som omedelbart aktiverar en kur med kemisk peeling. Branschen har ju historiskt rekommenderat syror eller blekande ingredienser som skall bleka det oxiderade melaninet i huden.

I det flesta fall så kommer resultatet att bli enastående, och kunden går hem nöjd efter 4 – 6 behandlingar. Kunden återgår med instruktionen att skydda sig från solen.
Visst kan det fördröja processen en aning.

Men vad har vi gjort till det grundläggande problemet som skapar symptomet?
Absolut ingenting.

Kunden kommer om dom känner att det är värt besväret och pengarna att komma tillbaka 4 – 6 månader senare med pigmentfläckar på samma ställe.  Med tiden minskar det då mängden Melanocyter minskar även dem med tidens åldrande.

 

Det här är en komplex process som kräver det yttersta av dig som är hudterapeut eller hudläkare.
Framförallt om du vill hjälpa din kund till ett långsiktigt resultat

Mimass utvecklar sin verksamhet med stort fokus på de underliggande faktorerna till många av de synliga symptom som dagens konsumenter söker stöd för hos sin hudterapeut.

Vi har med våra partners inom forskning och utveckling tillsammans med vår egen samlade kompetens utvecklat behandlingar och behandlingsplaner som skall ge din kund ett mer långsiktigt resultat. Till vår hjälp har vi hudvårdsprodukter som tillför de essentiella byggstenarna för att ge celler vad dom behöver för att återhämta sig ur en lång tid av obalans.
Till vår hjälp har vi behandlingsinstrument som har till syfte att skapa balans och struktur i den miljö som omger våra celler.

 

Symptomet med pigmenteringar, oavsett dom är UV skapade eller genom hormonella obalanser i melanocyterna så kan vi utan omfattande ingrepp i kundens vardag skapa behandlingsplaner som erbjuder långsiktighet i ett resultat. Vilket innebär att kundens investering når en status av hög belåtenhet. Och det ger de terapeuter som samarbetar med oss en konkurrensfördel mot kollegor som ännu inte ser och verkar utifrån den stora bilden.

 

Besök vår hemsida.
Läs mer om Mimass som företag och ta kontakt med oss om du vill förflytta din verksamhet till den yttersta framkanten i kunskap och behandlingsinriktning.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.