Vitamin A är lika viktigt för huden som syre och vatten för människokroppen. När ett barn föds finns det en balans mellan vitamin A i huden, som gradvis försämras till följd av UV-strålning, luftföroreningar och olika livsstilsfaktorer. Nästan alla vuxna lider av vitamin A-brist, vilket får huden att åldras snabbare än sin ålder och olika andra problem uppträder.

 

A-vitaminbrist i huden
Kroppen har organiserat intaget av vitamin A i huden genom blodomloppet från levern. Eftersom många externa och inre faktorer förstör hudens vitamin A-lager, räcker kroppens egna mekanismer praktiskt taget aldrig för att tillgodose en vuxen persons vitamin A-behov.

En av de mest kraftfulla faktorerna som förstör vitamin A är solens UV-strålar. När vitamin A förlorar sin förmåga att fungera som ett resultat förloras även  kritiska välbefinnande och hälsoeffekter på huden. Andra faktorer som förstör vitamin A inkluderar luftföroreningar, olika kemikalier och värme.

Symtom på vitamin A-brist i huden inkluderar:
Rynkor och fina linjer
Slapphet
Grov hudstruktur
Brist på elasticitet och fasthet
Ojämn pigmentering och pigmentfläckar
Oren hud och akne

Fördelar med vitamin A för huden
Vitamin A har en övergripande effekt på hela hudens välbefinnande. Dess effekt börjar med cellkärnan, där den stimulerar tillväxten av epidermala stamceller samt differentiering och mognad till friska hudceller.

Fördelar för epidermis:
Regenereringen av hudceller accelereras.
Cellskikten förökas och cellerna binder tätare till varandra.
Överhuden blir tjockare och dess permeabilitet minskar.
Fukt binder till huden.
Ytstrukturen i huden förstärks och slätas ut.
Förbättrad hudton ( Glow).
Produktion och distribution av melanin i huden normaliseras, mörka fläckar ljusas upp.
Överhuden fäster tätare på basalmembranet.
Talgproduktion och keratinisering i talgkörtlarna normaliseras.
Funktionen hos Langerhans-celler som är ansvariga för hudens immunförsvar.

Fördelar till dermis:
Kvaliteten på kollagen och elastinfibrer förbättras: huden slätas ut.
Kvaliteten på glykosaminoglykaner och interstitiella fettsyror förbättras: fina linjer slätas ut.
Blodcirkulationen i huden förbättras och transporten av näringsämnen till hudcellerna ökar.

A-vitaminreaktion ( Retionid reaktion)
Hudens svar på vitamin A beror på antalet och kvaliteten på våra existerande vitamin A-receptorer i cellkärnan. Om receptorerna försämrats på grund av vitamin A-brist kommer vitamin A i kosmetika inte att komma in i cellen. Resultatet blir då vanligen en vitamin A-reaktion som manifesterar sig som rodnad, torrhet, värme, klåda och finnar på huden. Reaktionen är ett tecken på vitamin A-brist på huden och att mängden A-vitamin som används har överskridit hudens nuvarande tolerans.

När vitamin A-reaktionen avtar efter några dagars vila kan produkten återaktiveras med en lägre dos och med färre intervall. När huden blir van vid kan mängden och användningsfrekvensen ökas till normala nivåer.