Sh Ogliopeptide 1 – Beauty Factor

Den ingrediens som jag vill ägna lite mer fokus på i dag är en av de mer exklusiva som är möjliga att addera i en kosmetisk produkt.

En ingrediens som i INCI benämns Sh – Ogliopeptide 1,

 

Om vi börjar med att tala lite om EGF, då det har varit föremål för diskussion i media en tid tillbaka där man vill belysa eventuella motsatser till de claims som görs med EGF i hudvårdsprodukter.
Olyckligtvis så var många av de expertuttalanden som gjordes till stor del föråldrade eller förväxlade där man blandade ihop äpplen och päron.

Vad kan du förvänta dig för resultat av Sh Ogliopeptid 1.

– Anti-age effekter
– Reduktion av rynkor genom att föryngra huden genom att stimulera Cellproliferation
– Minimera porerna
– Avlägsnar ärr och fläckar genom att förbättra hudens struktur och allmäntillstånd

EGF utvecklas genom genteknik, det är en mikrobiell rekombinant. Något som betyder att den är helt identisk med kroppens egen helt naturliga EGF,  EGF ökar och reglerar stamcells proliferationen.
Och genom att den är en rekombinant teknik är det helt säkert.

EGF är en tillväxtfaktor som spelar en viktig roll vid reglering av celltillväxt, proliferation, differentiering och överlevnad. Den stimulerar syntesen av DNA, RNA, hydroxiprolin och hyaluronsyra, accelererar cellproliferation och differentiering av olika epidermala vävnader, såsom epidermis.

Något som också oerhört imponerande med denna ingrediens är att den i sig själv innehåller 53 st aminosyror som är essentiella för hudens allmänna hälsa.

Söker man på EGF så möts man ofta av att ingrediensen saknar egentlig effekt på huden då det är en stor molekyl och stora molekyler har ingen förmåga att penetrera ned i huden.
Det är föråldrad kunskap då forskningen går framåt och som vi alla känner till så i Syd Korea går utvecklingen med en hiskelig fart, vilket nu gör det möjligt att leverera en EGF med en extremt låg molekylvikt. Så låg att den absolut har en förmåga att arbeta sig ned i huden.

En extremt liten molekyl

Molekylvikten i denna ingrediens är 6,2 kDa. Ni som följer våra mer tekniska artiklar känner till att för att nå bästa effekt i penetration så bör vi hålla oss runt 50 kDa, likt den molekylvikt vi har på Hyaluronsyra i Cliniccare. EGF är också en vattenlöslig ingrediens vilket kräver att den levereras i vad vi kallar en inkapslings Liposom i dubbla lager för att möjliggöra penetration.

Ett annat kanske lite mer skrämmande argument mot EGF var att man såg en risk att frisättning av EGF i kosmetiska produkter skulle kunna föranleda tillväxt av cancerceller i kroppen.

Äpplen & Meloner

Låt oss först falla tillbaka till inledningen i artikeln.
EGF är ett kroppseget ämne som finns naturligt inom oss. Sh-EGF är en tillväxtfaktor som har effekt på hudens celler. Och är något som aktiveras och frisläpps i huden vid trauma.
När vi skär oss, skrapar upp huden eller på annat sätt skadar huden så frisläpps EGF i vävnaden.
Förenklat kan man säga att den ger information till stamcellerna om att producera nya celler då de som fanns där tidigare nu är skadade och behöver bytas ut.

Om EGF skulle ha förmågan att aktivera cancer i kroppen så innebär det med andra ord att all trauma mot huden skulle ge ökad risk för cancer. Vilket i princip innebär att vi bör kapsla in våra små så att dom inte skadar sig i lekparken, eller sticker sig på något i naturen.

Så det experten uttalade sig om var att använda definitionen EGF utan att se till dess funktion, och sätter den i paritet till någon kroppslig EGF som i studier visat sig ha effekt på cancerceller.
Så jämförelsen blir olycklig och innebär en jämförelse mellan äpplen och mango.

Sh Ogliopeptid-1 är en av de ingredienser i ett urval produkter som bland annat är grunden till de fantastiska resultat vi får med t.ex microneedling, vitalinfusor och mesoterapibehandlingar.

Det är en standardingrediens i alla hemvårdsprodukter från Cliniccare.

Vill då få mer information och kunskap om hur den här ingrediensen i kombination med många andra sammanfattat levererar så fina resultat så välkomnar vi dig mer än gärna på en kostnadsfri utbildningsdag hos oss på Mimass. Här går vi djupare i flera av de potenta ingredienser som finns i Cliniccares produkter.