Skillnaden mellan kosmetisk needling och professionell microneedling

Skillnaden mellan kosmetisk needling och professionell microneedling – skapa en vinnande kombination för din salong 2024

Den medicinska kunskapen och vetenskapen är under ständig utveckling. Forskning och klinisk erfarenhet breddar hela tiden vår kunskapsbas, och det som en gång var en sanning kan ersättas av nyare kunskaper och säkrare fakta. Här reder vi ut senaste kunskaperna och eventuella missförstånd kring det som många idag kallar microneedling.

 

Needling som begrepp och metod

Metoden för needling beskrevs för första gången av Dr Des Fernandes 1999, under en konferens i San Fransisco. Sedan dess har needling skördat stora framgångar inom området hudföryngring, exempelvis mot fotoåldrande, vid reduktion av ärr och behandling av slapp hud. Från början fanns ingen vetenskap som gav stöd för behandlingen, men de kliniska resultaten talade för sig själva.

Tack vare senare vetenskapliga framgångar och väl dokumenterade studier har vi i dag starkt stöd för effekten, säkerheten och vilka kosmetiska fördelar som behandlingen erbjuder. Genom åren har också nya begrepp och definitioner formats runt needlingtekniken och behandlingen delas numera in i tre olika kategorier.

  1. Kosmetisk needling(0,1 – 0,3 mm djup) Den här tekniken orsakar ingen inflammatorisk respons, den stimulerar ingen reproduktion av kollagen utan erbjuder endast en förstärkning och ökad penetration av aktiva ingredienser till huden. Exempel på kosmetisk needling är skinrollers för hemmabruk i kombination med serum eller annan lämplig produkt.
  2. Estetisk needling / Medical needling(1 – 2 mm) Här börjar vi snacka microneedling på riktigt eftersom vi når ett djup i huden som skapar en reaktion. Detta frigör tillväxtfaktorer ur våra blodplättar och bidrar till en normalisering av huden. Det här är vad vi kallar professionell microneedling och den utförs på salong.
  3. Kirurgisk needling(3 mm) Ännu något djupare och därmed mer effektiv. Utförs dock enbart av läkare och kirurger under anestesi. Kirurgisk needling används exempelvis vid behandling av svårare keloida ärr, brännskador och akneärr.

Varför är inte kosmetisk needling = microneedling?
Kosmetisk needling kallas ibland (särskilt i marknadsföringssyfte) missvisande för microneedling. Kosmetisk needling är enbart ett nålverktyg för att öka penetrationen av aktiva kosmetiska ingredienser, exempelvis ett serum. En nål med en längd på ca 0,1 – 0,3 mm penetrerar det absolut yttersta lagret av stratum corneum och därför initieras inga inflammatoriska responser i huden. Använder man en roller för hemmabruk utan att applicera någon aktiv produkt på huden så har behandlingen ingen som helst positiv effekt på huden.

Tre felaktiga uppfattningar om risker med kosmetisk needling
I media och inom den svenska skönhetsbranschen har det förekommit en del varningar eller stark avrådan till försäljning av rollers som ett komplement till en kvalitativ hudvårdsrutin. Men på samma sätt som vi inte ska jämföra lådbilar med racerbilar, ska vi inte jämföra olika needling-metoder med varandra. Kosmetisk needling är så pass ytlig att den innebär väldigt få risker. Låt oss kika närmare på några påstådda risker.

CLINICCARE progessionella behandlingar
  1. Risk för dålig hygien eller allergi

Hygien är en central faktor när man arbetar med all typ av needling, vare sig det är hemma eller på salong. Mimass har länge kämpat för användandet av noga utvalda produkter och ingredienser i samband med needling. Så länge den kosmetiska needlingen utförs på väl rengjord hud med rengjort verktyg finns ingen förhöjd risk för kontaminering av huden.

Vad gäller risken för allergi så kan självklart en kontaktallergi uppstå, men då innebär det att användaren har en förhöjd känslighet mot någon ingrediens i produkten som används tillsammans med rollern.

I den estetiska microneedlingen på salong använder vi nålar som är invasiva, d.v.s. som penetrerar ned till dermis och ibland djupare. Så för att undvika reaktioner rekommenderas sterila produkter som är särskilt utvecklade för att användas invasivt.

  1. Risk att skapa ärr på huden

Man skulle kanske kunna tro att det finns en risk att skapa nya ärr genom att använda nålar i huden. Men det är tvärtom. Den kosmetiska needlingen för hemmabruk är så pass ytlig att den inte skapar några blödningar, och kan därför inte aktivera nybildande av vävnad.

Estetisk microneedling på salong är ett enastående verktyg för att reducera ärrvävnader, t.ex. akneärr. Detta tack vare att det lilla nålsticket skapar en naturlig reaktion i huden som vill läka sår och ärrvävnad.

Needling är med andra ord ett helt säkert sätt att behandla gamla ärr och kommer inte heller skapa några nya ärr.

  1. Risk att orsaka pigmenteringar

Att needling skulle bidra till ny pigmentering i huden är ett helt felaktigt påstående. Däremot kan needling återigen vara ett bra verktyg för att behandla redan uppkommen pigmentering. Faktorer som faktiskt kan framkalla hyperpigmentering är solens UV-strålar och vissa hormoner. Dessa var och en för sig eller tillsammans aktiverar och stressar produktionen av melanin. Så det är egentligen bara sol och hormoner som kan ge huden hyperpigmenteringar, därav varför man till exempel aldrig ska man sola aktivt som gravid. Därmed finns det ingen risk att kosmetisk eller estetisk needling skulle öka risken för pigmenteringar.

Microneedling har i många studier påvisat en normaliserande effekt på melanocyterna och dessutom bidrar många aktiva ingredienser i professionella produkter till en förbättrad distribution av melanin i huden, varför pigmenteringar ofta reduceras och i vissa fall avlägsnas helt.

Erbjud kunder både kosmetisk och estetisk needling

Det är viktigt att du som behandlare vet hur huden reagerar på needling för att kunna skapa snabba men också långsiktiga resultat hos dina kunder. Dessutom kan du sätta förväntningarna rätt från början.

Hudens resa med professionell microneedling

Att göra några professionella microneedling-behandlingar i kombination med kvalitativ hudvård kommer väldigt snabbt att återställa huden till en nivå där den mår betydligt bättre än innan.

Men huden kommer så småningom att lära sig hur de nya produkterna beter sig och hudens naturliga reaktion är att anpassa sig = huden når en platå, resultaten avstannar och produkterna förlorar sin effekt.

Kundens första tanke, om du inte berättar om hur huden lever sitt liv, kommer bli att det är microneedlingen som inte är så effektiv som utlovat. Genom att addera kosmetisk needling i hemmamiljö till den dagliga hudvårdsrutinen kommer din kund att öka effektiviteten av sina produkter med över 100 gånger. Huden kommer ta sig vidare från sin platå och kunden får en fortsatt positiv utveckling.

Hur du introducerar kosmetisk needling till din kund

Kosmetisk needling är inget vi rekommenderar att sälja in i samband med första konsultationen. Kosmetisk needling är lämplig att introducera till kunden efter 1–3 genomförda microneedling-behandlingar, det är den tid som krävs för huden att normalisera sig någorlunda. Då vet vi också om huden är i behov av förstärkning.

Kosmetisk needling kan du enkelt introducera genom en praktisk snabbutbildning när kunden ligger på behandlingsbänken, då du visar med rollern hur den ska användas hemma. Du visar också hur instrumentet ska skötas och hållas rent.

Mimass hjälper dig att erbjuda den perfekta kombinationen

Vi på Mimass har lång och djup erfarenhet inom needling och skapar våra erbjudanden och utbildningar med stöd av världens mest framstående forskare, kirurger och behandlare.

Båda Mimass noga utvalda varumäken Environ och Cliniccare erbjuder utrustning och produkter för kosmetisk needling i hemmamiljö, som ett förstärkt erbjudande till den professionella microneedling vi hjälper dig att komma igång med på din salong.

Mimass samarbetar enbart med dipl. hudterapeuter, sjuksköterskor och läkare.